Největší výběr zahradních udíren!

UZENÍ RYB ZA STUDENA

Uzení ryb za studena

Pokud jde o uzení za studena, obvykle se takto lidé ryby a losos je obzvláště oblíbený.

Jak připravit rybu na uzení?

Na začátku by samozřejmě měly být vykuchané, pokud máme celé ryby a pořádně je umýt. Lososa můžeme nakrájet na podkovy nebo na velké kousky filé. Posypte ji větším množstvím solí, méně koření a případně přidejte do sucha nasolené trochu sladké papriky. Pokud se rozhodneme ho namočit do slaného nálevu, mělo by v něm zůstat 2/3 hodiny. Před uzením je třeba ryby opláchnout a vysušit. V první fázi uzení ryby sušíme 1 hodinu při otevřeném vývodu kouře. Pak jdeme udit na teplotu 20 stupňů v řídkém kouři a tak na 12 hodin. V noci necháme volně proudit vzduch a od rána udíme 2 dny po sobě, každé 10 hodin. Během uzení musí kouř volně proudit. Uzeného lososa za studena by se mělo provádět při teplotě 15-25 stupňů.

 

Krok 1 Připravte ryby

Přípravte si solný roztok:

1/2 šálku neionizované soli
1/2 šálku cukru
1 litr vody

Zmíchejte ingredience dohromady, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Poté vložte ryby do mísy, pokryjte je solným roztokem a chlazte.

Rybí kousky o tloušťce 2 cm nebo více by měly být ve slaném nálevu osm až 12 hodin. U tenčích kusů stačí šest až osm hodin.

Krok 2 Osušte ryby

Vyjměte ryby z roztoku a opláchněte každý kus pod studenou vodou. Jemně osušte papírovými ručníky a položte kousky na voskovaný papír, nechte na vzduchu asi jednu hodinu, aby oschli.

Krok 3 Uzení ryb

Ryby udíme dvě hodiny v udírně zahřáté na 200 stupňů. Při uzení používejte své oblíbené dřevěné štěpky nebo kousky. Pro ochucení uzených ryb je vhodné dřevo z olše, jabloně a třešně.