UZENÍ RYB ZA STUDENA
Uzení ryb za studena
Pokud jde o uzení za studena, obvykle se takto lidé ryby a losos je obzvláště oblíbený.
Jak připravit rybu na uzení?
Na začátku by samozřejmě měly být vykuchané, pokud máme celé ryby a pořádně je umýt. Lososa můžeme nakrájet na podkovy nebo na velké kousky filé. Posypte ji větším množstvím solí, méně koření a případně přidejte do sucha nasolené trochu sladké papriky. Pokud se rozhodneme ho namočit do slaného nálevu, mělo by v něm zůstat 2/3 hodiny. Před uzením je třeba ryby opláchnout a vysušit. V první fázi uzení ryby sušíme 1 hodinu při otevřeném vývodu kouře. Pak jdeme udit na teplotu 20 stupňů v řídkém kouři a tak na 12 hodin. V noci necháme volně proudit vzduch a od rána udíme 2 dny po sobě, každé 10 hodin. Během uzení musí kouř volně proudit. Uzeného lososa za studena by se mělo provádět při teplotě 15-25 stupňů.
Krok 1 Připravte ryby
Přípravte si solný roztok:
1/2 šálku neionizované soli
1/2 šálku cukru
1 litr vody
Zmíchejte ingredience dohromady, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Poté vložte ryby do mísy, pokryjte je solným roztokem a chlazte.
Rybí kousky o tloušťce 2 cm nebo více by měly být ve slaném nálevu osm až 12 hodin. U tenčích kusů stačí šest až osm hodin.
Krok 2 Osušte ryby
Vyjměte ryby z roztoku a opláchněte každý kus pod studenou vodou. Jemně osušte papírovými ručníky a položte kousky na voskovaný papír, nechte na vzduchu asi jednu hodinu, aby oschli.
Krok 3 Uzení ryb
Ryby udíme dvě hodiny v udírně zahřáté na 200 stupňů. Při uzení používejte své oblíbené dřevěné štěpky nebo kousky. Pro ochucení uzených ryb je vhodné dřevo z olše, jabloně a třešně.